Valokuitua pähkinänkuoressa

Alla muutama kysymys ja vastaus siihen, miksi rakennamme Asikkalaan valokuituverkkoa, ja miksi se on meistä tärkeää.

Mihin tarvitaan nopeaa nettiyhteyttä, kun kirjastossakin voi surffata?

 • Luotettava ja nopea internetyhteys on nykyisessä yhteiskunnassa yhä useammille välttämättömyys siinä missä vesi, sähkö ja tieverkkokin. Tulevaisuudessa sen tärkeys korostuu.

Miksi pitäisi rakentaa valokuituverkkoa, kun on mokkulat ja kupariverkot?

 • Entistä nopeampaa tiedonsiirtoa vaativien sovellusten määrä kasvaa jatkuvasti. TV ja video-palvelut, verkkopelit, videopuhelut, tallennuspalvelut ja monet muut ovat vasta lähdössä liikkeelle. Nopeassa verkossa toimii useampi sovellus samaankin aikaan.
 • Valokuitu on tiedonsiirrossa ylivoimainen. Se on kymmeniä, jopa satoja kertoja mokkuloita ja kupariverkkoa nopeampi. Maahan kaivetun kuidun toimintavarmuus on myös huippuluokkaa, joka on tärkeää esimerkiksi monille yrittäjille.

Miten kallis kuituliittymä on?

 • Liittymän ottaminen on sijoitus, joka nostaa kiinteistön arvoa ja lyhentää tutkitusti sen myyntiaikaa. Se myös lisää seudun houkuttelevuutta ja elinvoimaisuutta.
 • Osuuskuntien myymät kuituliittymät ovat yleensä hinnoiteltu omakustannehintaan. Hinnoittelusta päättää osuuskunta, ja mahdolliset voitot jäävät osuuskunnan (eli jäsenten) hyväksi.
 • Liittymän hinnasto on julkaistu ja se löytyy täältä

Miksi kuitua pitäisi rakentaa nyt Asikkalaan? Eikö myöhemminkin ehdi?

 • Kuidun rakentamiseen on vielä tänä vuonna saatavissa julkista tukea maksimissaan jopa 75 % ELY-keskukselta ja kunnalta. Jatkossa julkiset tuet tuskin nyt saatavista kasvavat, pikemmin päinvastoin. Lisäksi kuituverkon rakenteen suunnitelmat saadaan VALOSA-hankkeelta.
 • Valokuituverkkoa rakennetaan jo moniin naapurikuntiin. Hyvät yhteydet on tärkeä kilpailuetu kunnalle asukkaista ja yrityksistä kilpailtaessa.

No mitä pitäisi tehdä?

 • Liity jäseneksi tai lähde aktiiviksi osuuskuntaan. Kaikenlaista tekemistä riittää!
 • Tilaa liittymä ajoissa. Osuuskunta tarvitsee riittävästi tilaajia ennen julkisen tuen hakemista.

Kerro kuidusta muille ja seuraa aktiivisesti miten kuiturakentaminen etenee Asikkalassa.

2 kommenttia artikkeliin ”Valokuitua pähkinänkuoressa

 1. Hei!
  Asia on mielenkiintoinen, mutta kallis. Erikoisesti kiinteä kk maksu 35€! Mitä sillä saa?
  Sisältyykö siihen operaatoori kohtainen kk maksu?
  Tai miten operaaattorikohtainen maksu määräytyy?

  Hinnasosta saa myös sellaisen käsityksen, että pelkkä varaus aiheuttaa 35 € kk maksun, vaikka kuitua ei heti vedetä taloon saakka.
  trv Martti Nousiainen
  Männiköntie 12.

  Tykkää

  • Moi

   Kalleus on tietysti aina suhteellista ja riippuu käyttäjästä. Tässä tapauksessa 2000 eurolla saa julkisen tuen kautta 6000+ euron arvosta rakennettua infrastruktuuria. Tuo 35 euron (joka ei pelkästä kuituvarauksesta vielä tule) kattaa verkon ylläpidosta aiheutuneet kulut ja esimerkiksi lainojen kulut. Mutta mitä muuta saa 35 eurolla kuukaudessa? 200-300 km autoilua, illallisen yhdelle ravintolassa…

   Siinä vaiheessa kun osuuskunta kokee taloudellisen tilanteensa riittävän hyväksi (eli lainat on maksettu pois ja verkkoa on rakennettu riittävästi), niin osuuskunta voi laskea tuota kuukausittaista maksua jäsenilleen omakustanne-tasolle. Tuon 35 euron päälle tulee sitten vielä itse palvelusta maksettava kuukausimaksu (9,9-19,9 e/kk nopeudesta riippuen), joka kattaa operaattoreilta ostetun kaistan runkoverkkoon ja palvelun. Eli koko kuukausikustannus toimivalle liittymälle on tällä hetkellä noin 45-55 euroa kuukaudessa.

   Terveisin
   Rauli

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s